top of page

Hμερίδα με θέμα τη λειτουργία των Ε.Δ.Υ. - Πέμπτη, 7-9-2023 - Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Πειραιάς, 4-9-2023

Α.Π. Τ.Υ.


ΠΡΟΣ:

α) Διευθυντές / Διευθύντριες Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Π.Ε. της 1ης και 2ης Ενότητας ΕΑΕ της Δ.Π.Ε. Πειραιά


β) Διευθυντές / Διευθύντριες

σχολικών μονάδων Π.Ε. που εμπίπτουν σε ΣΜΕΑΕ-ΣΔΕΥ της 1ης και 2ης Ενότητας ΕΑΕ και στις οποίες λειτούργησαν ΕΔΥ, βάσει της σχετικής Απόφασης συγκρότησης των ΕΔΥ κατά το προηγούμενο σχολικό έτος


Κοιν:

α) Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά

β) Τ.Ε.Θ. της Διεύθυνσης Π.Ε. Πειραιά

γ) 1ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Πειραιά

δ) 2ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Πειραιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡ. Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δ.Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Ταχ. Δ/νση : Μεθώνης 117

Τ.Κ. – Πόλη : 18546 - Πειραιάς

Πληροφορίες : Εύη Φαναρτζή

Τηλ.: 210 4133730, 2104176752 2104176995, 2104176798 Fax : 2104176752 2104176798



Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο




ΘΕΜΑ: «Διοργάνωση ημερίδας με θέμα τη λειτουργία των Ε.Δ.Υ.»



Καλούνται οι Διευθυντές / Διευθύντριες Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Π.Ε. της 1ης και 2ης Ενότητας Ε.Α.Ε. της Δ.Π.Ε. Πειραιά και οι Διευθυντές / Διευθύντριες σχολικών μονάδων Π.Ε. που εμπίπτουν σε ΣΔΕΥ της 1ης και 2ης Ενότητας ΕΑΕ και στις οποίες λειτούργησαν ΕΔΥ, βάσει της σχετικής Απόφασης συγκρότησης των ΕΔΥ κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, σε ημερίδα με θέμα: «Λειτουργία Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης: υπηρεσίες υποστήριξης της ενταξιακής-συμπεριληπτικής εκπαίδευσης».

Η ημερίδα διοργανώνεται από την ομάδα Συμβούλων Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής-Ενταξιακής Εκπαίδευσης, Συμβούλων Εκπαίδευσης Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7-9-2023, στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πειραιά - Ανδριτσαίνης 10, Πειραιάς 185 41 - https://rb.gy/lntru - τηλ: 2104614691). Συνημμένα: Μεθοδολογία & Πρόγραμμα ημερίδας

Με σκοπό την αποτελεσματικότερη διοργάνωση της εν λόγω ημερίδας παρακαλούμε τους Διευθυντές / τις Διευθύντριες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. 1ης και 2ης Ενότητας Ε.Α.Ε. της Δ.Π.Ε. Πειραιά και τους Διευθυντές / τις Διευθύντριες σχολικών μονάδων Π.Ε. των αντίστοιχων Ενοτήτων Ε.Α.Ε. στις οποίες λειτούργησαν ΕΔΥ, βάσει σχετικής Απόφασης κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, να καταγράψουν προβληματισμούς, ερωτήματα, δυσκολίες, προτάσεις καθώς και εάν υπήρξε ανάγκη διεύρυνσης της διεπιστημονικής συνεργασίας των Ε.Δ.Υ. με την πρόσθετη παροχή υπηρεσιών από συγκεκριμένη ειδικότητα του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού που διέθεσε στην ΕΔΥ η Σ.Μ.Ε.Α.Ε (εργοθεραπευτών, φυσιοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, σχολικών νοσηλευτών). Μπορείτε να σημειώσετε τα σχετικά στοιχεία στην ακόλουθη φόρμα https://forms.gle/nvvNBQG473UiWT3A9

Παρακαλούνται οι Διευθυντές / Διευθύντριες Σ.Μ.Ε.Α.Ε. 1ης και 2ης Ενότητας ΕΑΕ της Δ.Π.Ε. Πειραιά να προωθήσουν το εν λόγω μήνυμα στους Διευθυντές / στις Διευθύντριες των αντίστοιχων σχολικών μονάδων Π.Ε. που υποστηρίζονται από την ΕΔΥ του σχολικού τους δικτύου, βάσει της Απόφασης συγκρότησης των ΕΔΥ του προηγούμενου σχολικού έτους.



Ομάδα Συμβούλων Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής-Ενταξιακής Εκπαίδευσης, Συμβούλων Εκπαίδευσης Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αστέρη Θεοδώρα, ΣΕ Ειδικής & Ενταξιακής 1ης ΔΠΕ, ΔΔΕ Πειραιά Βουκελάτου Γιαννούλα, ΣΕ Ψυχολόγων Πειραιά Ηλιοπούλου Έφη, Προϊσταμένη 2ου ΚΕΔΑΣΥ Πειραιά Κωλλέτα Αθηνά, ΣΕ Κοινωνικών Λειτουργών Πειραιά Μπαλαμώτης Γεώργιος, ΣΕ Ειδικής & Ενταξιακής 2ης ΔΠΕ, ΔΔΕ Πειραιά Παπαδόπουλος Νίκος, Προϊστάμενος 1ου ΚΕΔΑΣΥ Πειραιά Σαλβαρά Μαρίνα, ΣΕ Φυσιοθεραπευτών Πειραιά Σούρλα Δέσποινα, ΣΕ Λογοθεραπευτών Πειραιά Στυλίδη Μαίρη, ΣΕ Εργοθεραπευτών Πειραιά Χείλαρης Σπυρίδων, ΣΕ Σχολικών Νοσηλευτών Πειραιά


Ημερίδα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023


«Καλές Πρακτικές για τον θεσμό των Σχολικών Δικτύων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.)/Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.): Προσεγγίσεις και Προκλήσεις στην εφαρμογή του θεσμού»


Περιεχόμενο

Το περιεχόμενο του επιμορφωτικού προγράμματος αφορά τη λειτουργία των Σχολικών Δικτύων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) στις οποίες υπάγονται οι Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η επιμόρφωση εστιάζει στη λειτουργία των Ε.Δ.Υ. και στον καθορισμό των ιδιαίτερων καθηκόντων των μελών αυτών. Απευθύνεται στους διευθυντές των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι οποίοι στη συνέχεια θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές, ώστε να ενημερώσουν τις ειδικότητες των Ε.Δ.Υ. της σχολικής μονάδας προωθώντας τη διεπιστημονική συνεργασία και τον συντονισμό του έργου των μελών των Ε.Δ.Υ.. Το πρόγραμμα βασίζεται στο νομικό πλαίσιο με βάση το ΦΕΚ 5009/2021 που αφορά τον «Κανονισμό λειτουργίας Σ.Δ.Ε.Υ./Ε.Δ.Υ.: Καθήκοντα και Αρμοδιότητες Στελεχών Εκπαίδευσης και Μελών των Ε.Δ.Υ.».


Σκοπός


Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της λειτουργίας των Ε.Δ.Υ. ώστε τα εμπλεκόμενα μέλη να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που αναδύονται στο σχολικό περιβάλλον προωθώντας τη διεπιστημονική συνεργασία για την ένταξη και την συμπερίληψη των μαθητών/τριών του συνόλου της σχολικής μονάδας.


Αναμενόμενα αποτελέσματα

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες/συμμετέχουσες να:

· Αναγνωρίζουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των Στελεχών Εκπαίδευσης και Μελών των Ε.Δ.Υ. (εκπαιδευτικού, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, σχολικού νοσηλευτή, συμβούλου σχολικής ζωής, ειδικό βοηθητικό προσωπικό κλπ.).

· Κατανοούν τους διακριτούς ρόλους και τις αρμοδιότητες της κάθε εμπλεκόμενης στη λειτουργία των Ε.Δ.Υ. ειδικότητας.

· Διακρίνουν τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη λειτουργία των Ε.Δ.Υ. στη σχολική κοινότητα, όπως πχ η ανάγκη συνεργασίας όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων/ουσών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ΕΠΕ.

· Ενσωματώνουν καλές πρακτικές κατά την οργάνωση και την λειτουργία της Ε.Δ.Υ. σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

· Συμβάλλουν στις θετικές σχέσεις μεταξύ όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

· Εκτιμούν στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ομάδας τις ανάγκες, τις δυσκολίες, τα εκπαιδευτικά, ψυχοκοινωνικά και άλλα εμπόδια στη μάθηση των μαθητών/τριών.

· Αξιοποιούν τα μέσα, τα προγράμματα και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στη σχολική μονάδα, στο σπίτι ή/και στην κοινότητα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του μαθητή/τριας στη σχολική τάξη.

· Προωθούν την διεπιστημονική συνεργασία των μελών της Ε.Δ.Υ. στον σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, σε ατομική ή ομαδική βάση για την υποστήριξη του συνολικού έργου της σχολικής μονάδας.

· Επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τους γονείς ή τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών.

· Προωθούν τη συνεργασία με το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και εφαρμόζουν τον από κοινού σχεδιασμό και την υλοποίηση των υποστηρικτικών δράσεων.

· Υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς της τάξης όσον αφορά τα ζητήματα διαφοροποίησης του κοινωνικού περιβάλλοντος, υλοποίησης ΕΠΕ, διαχείρισης προβλημάτων σχολικής τάξης, κλπ.

· Πραγματοποιούν συνεργατική διεπιστημονική αντιμετώπιση των δυσκολιών του μαθητή σε επίπεδο οποιασδήποτε ειδικότητας Ε.Ε.Π. όταν κριθεί απαραίτητο, όπως εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, σχολικού νοσηλευτή κλπ. υποστηρίζοντας τους μαθητές/τριες της σχολικής μονάδας.

· Συνεργάζονται με τους γονείς/κηδεμόνες για την παραπομπή των μαθητών/τριών σε ειδικές αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, όπως Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων ή ιατρικές υπηρεσίες κλπ.

· Καλλιεργούν την ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία της σχολικής μονάδας με την οικογένεια του μαθητή/τριας, ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

· Εισηγούνται, σχεδιάζουν και υλοποιούν κοινές δραστηριότητες και προγράμματα συνεκπαίδευσης και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.


Μεθοδολογία

Δια ζώσης συνάντηση.

Η Μέθοδος που θα εφαρμοσθεί θα είναι:

- η βιωματική μέθοδος με τη χρήση ενεργητικών/συμμετοχικών τεχνικών και την αξιοποίηση της διαχείρισης της δυναμικής της ομάδας,

- η προσομοιωτική εφαρμογή του νόμου

- η μελέτη περιπτώσεων επιλεγμένων από την εμπειρία των ΚΕΔΑΣΥ Πειραιά

- συζήτηση


Η μεθοδολογία και το συνοδευτικό υλικό της ημερίδας μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών πολλαπλασιαστικής ή ενισχυτικής ενδοσχολικής επιμόρφωσης σε επίπεδο σχολικής μονάδας και έχει ως εξής:






8.00-8.30

Εγγραφές- Προσέλευση

8.30-9.15


Εισαγωγή


(15’)



Καλωσόρισμα

Χαιρετισμοί

Ενημέρωση για τη δομή του προγράμματος

Προϊστάμενος ΕΑΕ, ΥΠΑΙΘ

Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων

Α & Β βάθμιας


9.15-10.00


Α ΜΕΡΟΣ

Εμψυχώνοντας την ομάδα -Σμιλεύοντας τους ρόλους


(45’)




Αλληλο-γνωριμία της ομάδας

Διερεύνηση προσδοκιών, αναγκών, δεδομένων και ζητούμενων

Δημιουργώντας το Συμβόλαιο της ομάδας

Εργασία σε Ομάδες

Τι ξέρω, τι θέλω να μάθω


Συντονιστές: ΣΕ ΕΑΕ & Προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ

10.00-11.30



Εκπαιδευτικός Προγραμματισμός μέσω ΕΔΥ

(30’)




Μελέτη περίπτωσης/ μπαίνουμε σε ρόλο


Μελέτη περίπτωσης και προσομοίωση των ρόλων της ΕΔΥ σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας Σ.Δ.Ε.Υ./Ε.Δ.Υ. , ΦΕΚ 5009/2021 που αφορά τα «Καθήκοντα και Αρμοδιότητες Στελεχών Εκπαίδευσης και Μελών των Ε.Δ.Υ.» :

1. Πρόεδρος Ε.Δ.Υ., Εκπαιδευτικός ΕΑΕ της Ε.Δ.Υ., Ψυχολόγος της Ε.Δ.Υ., Κοινωνικός Λειτουργός της Ε.Δ.Υ.

2.

5 Παράλληλα Βιωματικά Εργαστήρια

- Μελέτη Περίπτωσης

- Μελέτη ρόλων

- Ερωτήσεις-Απαντήσεις


Συντονιστές: ΣΕ ΕΑΕ & Προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ

(30’)

«Ραντεβού με τον ειδικό»

-

- Συναντήσεις ανά ρόλο με έμπειρα στελέχη ανά ειδικότητα, συνεντεύξεις για τυχόν απορίες και ανταλλαγή ενημέρωσης μεταξύ των μελών των 5 ομάδων

-

Συζήτηση στην ομάδα με τους ΣΕ ΕΑΕ, Προϊστάμενους ΚΕΔΑΣΥ, έμπειρους/έμπειρες διευθυντές /διευθύντριες


(30’)

-

- «Ανατροφοδότηση του ρόλου»

- Επιστροφή στην ομάδα μου με ενισχυμένο το ρόλο μου

- Ενημέρωση και παρουσίαση στην ολομέλεια του τμήματος

-

- Σύνθεση του προγραμματισμού

-



11.30 -12.00

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ καφέ (30΄)

12.00- 14.00


Β ΜΕΡΟΣ

Καλές Πρακτικές – Δικτύωση και Σχέσεις

-

(40’)

12.40

Παρουσιάζοντας τον Εκπαιδευτικό Προγραμματισμό

Κριτική επισκόπηση-Ανταλλαγή απόψεων

Ανακοινώσεις των ομάδων στην ολομέλεια

(Μέσω εκπροσώπου της κάθε ομάδας)



12.40- 13.40


Διευρύνοντας τον προγραμματισμό



(60’)


12.40-

13.40

Ενημέρωση του ρόλου των:

1. Προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

2. Συντονιστή Σ.Δ.Ε.Υ.

3. Προέδρου Ε.Δ.Υ.

4. Εκπαιδευτικού Ε.Δ.Υ.

5. Ψυχολόγου Ε.Δ.Υ.

6. Κοινωνικού Λειτουργού Ε.Δ.Υ.

7. Εργοθεραπευτή Σ.Δ.Ε.Υ./ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

8. Φυσικοθεραπευτή Σ.Δ.Ε.Υ./ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

9. Λογοθεραπευτή Σ.Δ.Ε.Υ./ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

10. Σχολικού νοσηλευτή Σ.Δ.Ε.Υ./ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

-Σύντομες Εισηγήσεις

-Ερωτήσεις -Απαντήσεις


13.40-14.00


Αναστοχασμός- Συμπεράσματα


(20΄)


- Επίλογος

- Συμπεράσματα – Ανακεφαλαίωση

- Προτάσεις

- Ανατροφοδότηση

- Κλείσιμο


Τι έμαθα

Τι μου μένει

Τι θα χρειαστώ για τη συνέχεια (ενδοσχολική επιμόρφωση, επανάληψη του ιδίου ενδοσχολικά, ενδυνάμωση των σχέσεων κλπ)


Η αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει με τη μεθοδολογία curriculum based βάσει των αναμενόμενων αποτελεσμάτων-στόχων ως άνω.



Βεβαιώσεις θα χορηγηθούν με την ολοκλήρωση της ημερίδας




12 views0 comments

Recent Posts

See All

Προγράμματα επιμόρφωσης με ομάδες εργασίας - συνεργασίας - 19-12-2023

«Ειδική αγωγή και ενταξιακή εκπαίδευση - Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης με ομάδες εργασίας - συνεργασίας» Σε συνέχεια  του προγράμματος επιμόρφωσης-ημερί

bottom of page